Opening Bretten Circle

Ronald Mauer from the Amsterdam New West Council, opened our art project “The Bretten Circle”. We convey our utmost gratitude to Landschapnoordholland’s team of foresters for all their help in making this possible.

KasWijk in Financieel Dagblad

The Dutch newspaper ‘Financieel Dagblad’ had the scoop to publish the first images of our proposal for KasWijk. A community of 40 sustainable homes which is to include 1 ha of regenerative urban farming.

CPO Veemarkt nominated

CPO has been nominated for the Rietveldprijs 2020!! The jury praises the quality of the project, as well as the contribution that the project makes to the built environment of the city of Utrecht.

KasWijk @ Brainport

Our KasWijk development is one of the innovations selected for Brainport Smart District in Helmond. What we learnt making the Amsterdam KasHuis we now want to scale up in Hemond.

Redesigning Urban Life

cc-studio is one of the six international teams selected to take part in a design charrette at the Prince’s Foundation, London. The theme: inform and inspire greater sustainability in future urban design by developing a closer relationship between urban life and soil ecosystems. From 30 November until 17 February 2019 the results will be on display at the Sainsbury Centre for Visual Arts.

We won the tender for Plot O

WE WON! The tender voor the development of plot O at Amsterdam Sloterdijk is in the pocket! cc-studio is part of the winning team together with BPD GebiedsontwikkelingERA ContourDe Zwarte Hond, Urban Echoes and Raar. Are you interested in this project? Or would you like to design your own unique apartment in the heart of Sloterdijk?  

Check the website of Mo-Town for more info.

Villa P day 1

We broke ground on Villa P! Today work on the foundation has started.

The foundation of the Villa P proved to be quite a challenge to engineer and built. As of most houses in Amsterdam, Villa P rests on concrete poles that support the foundation beams.

About 300 years ago the area surrounding the Villa was known as Diemermeer, a lake the size of the old city centre of Amsterdam. Because of the current soil conditions, Villa P needs 23 concrete poles that reach about 26 meters below sea level. Thats 3,5 times the height of the house itself. Big poles means a big drill and an even bigger drill installation.

Growing Green Bridges

cc-studio attended the Growing Green Bridges hackathon on 18 October. The Municipality of Almere and the province of Flevoland invited future makers to think about innovative bridges for the Floriade area. The participants were asked to convert their insights into a concrete idea for one of the bridges. From the gathered insights of the morning, a number of insights were selected per group by the participants, which formed the basis for the concept that they worked out the rest of the afternoon. The concepts were based on a common vision of the group and the requirements the bridge had to meet, with both feasibility and impact being paramount.

Mini-house addition

We broke ground on one of our latest project, a addition to a house in Amsterdam North!! The journey to actually building this project has been quite interesting so far. It all started with the clients having a hard time convincing the municipality that extending their home with a 4 meter long addition was a good idea. We met the clients months after they had started with the plans to convince the municipality. All plans were unfortunately rejected. Our assignment sounded simple: design a 4 meter extension to the house that the municipality will approve of. Due to all the governmental restrictions this turned out to be quite the challenge.

A lot of cups of coffee, even more little models and some emails back and fourths later, we manage to negotiate an attraction solution. We designed the extension to look like a mini version of the house itself with a 1 meter strip of glass completely separating the house and the extension. Besides getting the approval from the municipally, the clients were to see the extension mutate from a plain box to a spacial, green covered volume.

Salt X innovation award!

cc-studio won the SaltX Innovation Award during the yearly SaltX hackathon! It was also the first time SaltX handed out a SaltX Innovation Award. During the hackathon innovators addressed the goal to reduce the dependency on fossil fuels and increase the resilience towards the energy needs on islands. We are super happy with the jury rapport for our plan for a completely novel solution to use salts in building construction and maintenance.